Vitomir Žepinić izgubio doktorsku diplomu u ratu

Sada psiholog u Sidneju, čovjek koji odbija bilo kakve veze sa ratom i ratnim kriminalcima, Vitomir Žepinić vjeruje da ima pravo da radi kao psihijatar u Sidneju, nakon obrazovanja koje je stekao u tamošnjim medicinskim ustanovama, čulo se na sudu.

Vitomir Žepinić

54-godisnji Žepinić je izjavio da je završio Medicinski Fakultet u Sarajevu ali nije priložio nikakav dokument koji bi potvrdio njegove tvrdnje. U lokalnom Burwood Local Court sudu 14 aprila 2008, on je izjavio da su mu sva dokumenta uništena za vrijeme bosanskog rata.

Žepinić, bivši zamjenik u vladi Bosne i Hercegovine (tada dijela Jugoslavije), je optužen za osam povreda zakona o medicinskoj praksi u Australiji zbog osnovane sumnje da se lažno predstavlja kao doktor. Juče je Žepinić izjavio na sudu da ne može pokazati nikakva dokumenta jer su sva uništena u ratu.

Zbog moje pozicije u bivšoj zemlji, sva moja imovina je uništena i sa njom svi moji dokumenti.” rekao je Žepinic koji nikad nije bio registrovan kao medicinski radnik u New South Wales-u. Medicinsko vijece NSW tuzi Žepinića za navodno izdavanje šest medicinskih izvještaja osiguravajucoj kući Allianz sa inicijalima MBBS poslije svoga imena (bachelor of medicine and bachelor of surgery).
U sudu se takodje saznalo da njegova diploma u filozofiji, magistarska diploma u fizioterapiji te doktorat u filozofiji jos uvijek ne znače da se može potpisivati ili prakticirati kao doktor.
Njegov advokat, Scott Wheelhouse, je ustvrdio da njegov šticenik nije upotrebljavao potpis da se izjasni kao registrovani doktor nego da se vidi da je dovoljno kvalifikovan da prakticira.
Žepinic je takodje primao uzorke lijekova od predstavnika farmaceutskih kompanija, što je dozvoljeno psihijatrima ali ne i psiholozima. On je takodje porekao susrete sa farmaceutima i prepisivanje bilo kakvih lijekova koji idu na recept.
Žepinic je navodno otišao iz Sarajeva oko 1994 godine uz pomoc familije bivšeg srpskog lidera Momcila Krajišnika što je potvrdjeno 2006 godine dokazima na Tribunalu za ratne zlocine u Hagu.
Žepinić je takodje izjavio da iako je poznavao Radovana Karadzića i Momčila Krajišnika, oni su se okrenuli protiv njega i radije bi ga vidjeli mrtvog. Rekao je takodje da je bio mučen prije bijega od strane njihovog režima. Sudjenje se nastavlja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *